Catalunya actua. Espanya s’ho mira

Europa, en els darrers mesos, està immersa en una de les majors crisis humanitàries que ha patit el continent en les darreres dècades. Les institucions comunitàries són incapaces de donar una resposta contundent a un drama de primer ordre. Són incapaces de resoldre una situació límit, que deixa entre l’espasa i la paret a milers de persones que fugen de la barbàrie de la guerra.

La mal anomenada “crisi dels refugiats” està evidenciant el deteriorament i l’estat de letàrgia en que viu la Unió Europea. Una Unió que no està a l’alçada de les circumstàncies i que troba en la retallada de drets i de llibertats dels ciutadans la resposta a un problema estrictament social.

Amb tot, d’aquesta situació en podem treure una conclusió ben evident que ens hauria de fer reflexionar. Mentre que els estats que conformen la Unió Europea són incapaços de trobar una via per a solucionar el problema, Catalunya, en tota la seva dimensió més social, està posant de manifest que vol ser un protagonista actiu en aquesta “obra de teatre”.

L’Estat espanyol s’ho mira, passiu i inflexible. Com si els milers de persones que fugen de la guerra fossin simples números. Fa pocs dies, la vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría, afirmava que l’Estat acolliria alguns centenars de persones. Quina fita…

Mentrestant, Catalunya tot i encara no ser un Estat, ja actua com a tal. Catalunya, de facto,  ja és un Estat. El govern de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Catalana de Municipis han fet palesa la voluntat de rebre refugiats de manera activa. Tot i això, com diuen en castellà, donde manda patrón no manda marinero (de moment).

De tota manera, penso que és important que no passem per alt aquest fet. Un fet que posiciona Catalunya entre els estats de la Unió Europea que volen acabar d’una manera digna amb el patiment de les persones que veuen com se’ls està truncant la vida, sense repetir errors del passat que encara ressonen en la consciència de tots els europeus.

Catalunya actua i Espanya s’ho mira. Un cop més…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s