Per combatre la por, informació

La Diada de l’11 de setembre de 2012 passarà, de ben segur, a la història recent del nostre país. 1,5 milions de persones reclamant un Estat propi no passa cada dia. Com va passar amb la manifestació del 10J, organitzada per Òmnium Cultural, els partits polítics es van mantenir bastant al marge de tot plegat i van ser els ciutadans i ciutadanes de Catalunya que van estirar del carro de la llibertat.
És més que evident que a dia d’avui estem vivint moments històrics. L’endemà de la manifestació, el President Mas va fer un discurs clarament independentista. Per molt que alguns encara no ho tinguin del tot clar.
Artur Mas ha parlat clar i català. Estat propi, autodeterminació, dret a decidir, sortir del cafè per a tothom, digueu-li com vulgueu. La qüestió és que estem anant cap a un punt de no retorn entre les relacions d’Espanya i Catalunya.
Els dos fronts al Parlament de Catalunya són clars. CiU, ERC, ICV, Solidaritat i Democràcia Catalana per una banda. I PSC, PP i Ciutadans per una altra. Fa molt de temps que el centre del debat polític ha virat cap a independència o autonomia.
Estem travessant moments molt delicats, molt més del que ara ens podem pensar. Tots i cadascun de nosaltres tenim una gran responsabilitat. Artur Mas ho té clar. Els ciutadans i ciutadanes de Catalunya hauran de decidir el seu futur lliurement i democràtica. Però perquè aquest fet estrictament democràtic pugui esdevenir amb totes les garanties possibles, cal que, com dic, tots estiguem a l’alçada de les circumstàncies.
Tot i això, penso que a causa d’aquest moment tant complex que estem vivint, és més necessari que mai que els catalans i les catalanes puguin decidir el seu futur sent conscients del que implica independitzar-se d’Espanya. Una societat madura i del segle XXI, s’hauria de preguntar, per exemple: Què millorarà amb un Estat propi? Tindrem millor benestar? La renta per càpita dels ciutadans del nou Estat, s’incrementarà? Seguirem dins de la Unió Europea i dins de la zona Euro? Per altra banda, què perdrem en el moment que marxem d’Espanya? Quins perills pot comportar la secessió de Catalunya? Qui més qui menys, a dia d’avui es fa aquestes preguntes i, pel moment, encara no tenen resposta, més que pura demagògia.
Aquestes preguntes són molt complicades de respondre però cal que entenguem que no ens podem fer trampes al solitari. Necessitem la màxima informació, veraç i honesta, sense ànim d’utilitzar ni de manipular els vots.
Els partits polítics han d’estar, ara més que mai, a favor de la democràcia, a favor de les urnes i a favor de la lliure opinió. Han d’admetre que ells són plenament responsables dels futurs esdeveniments del país i no poden jugar amb foc.
Argumenteu, opineu, informeu, debateu. Perquè ara més que mai, per combatre la por i la demagògia cal informació.
Catalans i catalanes, és l’hora de decidir. La paraula, és nostra.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s