Reagrupament es finança il·legalment?

Els partits polítics no estan en el seu millor moment de popularitat i el sistema de finançament és un dels principals motius d’aquest desencís crònic.

El finançament irregular dels partits polítics ha esquitxat a tort i a dret, sense entedre-hi d’ideologies i sense miraments. El Cas Palau ha tacat Convergència i Unió. El Cas Pretòria ha tacat el Partit Socialista. El Cas Gürtel ha tacat el Partit Popular. Pocs són els que han sabut mantenir impol·lut el seu partit. Aquests draps bruts que han aparegut han evidenciat que la Llei sobre finançament dels partits polítics, Llei 8/2007, de 4 de juliol, no és eficaç. Cal un enduriment de la Llei i, sobretot, que la Llei es compleixi per mostrar coherència i transparència als ciutadans amb els comptes públics i dels partis polítics.

Reagrupament, un dels molts partits independentistes que han sorgit a causa del desencís dels ciutadans amb els partits tradicionals està incomplint de manera flagrant l’article 4 apartat e.

De las donaciones previstas en este artículo quedará constancia de la fecha de imposición, importe de la misma y del nombre e identificación fiscal del donante. La entidad de crédito donde se realice la imposición estará obligada a extender al donante un documento acreditativo en el que consten los extremos anteriores.

Segons la Llei no està permès que es facin donacions anònimes i sempre és obligatori mostrar un document que ens identifiqui i ens acrediti, el DNI (Document Nacional d’Identitat).

Reagrupament permet des de la seva pàgina web pagar pel sistema Pay Pal, que ens dóna la seguretat que els nostres diners arriben a bon port, però que en cap moment demana el DNI que ens identifiqui.

Podríem afirmar, doncs, que el partit de Joan Carretero, que enarboleix la bandera de la transparència està en contra de les normes de joc i incompleix la Llei sobre finançament dels partits polítics vigent?

Acabaré amb una frase de Joan Carretero:

No ens alegrem gens dels casos de corrupció que hi ha a Catalunya perquè estimem el nostre país.


14 thoughts on “Reagrupament es finança il·legalment?

 1. Benvolgut Dani,
  Trobo molt, però molt lamentable i barroer aquest escrit.
  Per cert, saps que Reagrupament, es una associació i no entra dins la Llei de Partits polítics?
  Aquesta és la manera que tens per defensar SCI, ja que ets candidat per Tarragona?
  Així vols portar a terme l´Estat Català, atacant a altres que tenen el mateix objectiu que tu?
  Vols que comencem a escampar merda?
  Noi, dedica´t si us plau a donar informació a aquells ciutadans de Catalunya que encara no veuen que l´unica opció és l´Estat Català.. enlloc de mirar com treiem les peles la gent de Reagrupment… que ho paguem de la nostra butxaca!
  Per cert, llegeix una mica d´història, i apendràs dels errors. O no t´enrecordes que mentre a Barcelona es barallaven a trets anarquistes i sindicalistes, als feixistes anaven avançant? Saps com va acabar allo?
  Vols tornar a caure en el mateix error?
  Saps que en diuen de la gent que cau dos vegades en la mateixa pedra?
  Cordialment, reflexiona company.. que et veig una mica perdut.

  1. Hola Xavi,

   No sé d’on has tret la informació que sóc el candidat de SCI a Tarragona. No ho sóc ni de Tarragona ni de cap altre municipi del país.

   Aquest article només és una reflexió on deixo clar que no entenc que Reagrupament actuï de partit polític quan només és una associació.

   En cap cas dic que sigui un fet menyspreable que els militants o simpatitzans o com vulgueu anomenar-vos aporteu la quantitat de diners que sigui per donar suport a un partit/assocació independentista.

   Sóc indenpendentista però això no em tanca els ulls davant de fets que no trobo lògics.

   Reagrupament ha estat partit, ara és associació, ara juga les seves cartes amb Laporta, després no s’uneixen, etc.

   I el finançament és un element clau a Reagrupament i penso que un partit polític/associació que vol canviar les regles del joc i anar cap a una política i unes administracions més transparents hauria de ser més clara amb els seus comptes.

   I pagar mitjançant la web amb Pay Pal no ho trobo gaire “nét”

   De totes maneres, moltes gràcies per deixar el teu comentari. El debat com més plural i lliure millor

 2. Trobo molt be que facis campanya , però el que et damnaria que ho fessis em dignitat , engegar el ventilador no esta a l´alçada que ens mereixem els catalans, si vols fer campanya fes-la des de les virtuts del teu partit , o creuré que no e…n teniu i necessiteu mostrar lo que es publica intoxicant als altres
  aquest tipus de fer política es del que tots n’estem cansats es molt a tall espanyol i no hi estem d´acor
  també cal mirar el que denuncia aquest mixa hi ho faré tot duanant resposta a tu i al metxa , d’entrada et diré que la llei no es la mateixa per partits o per associacions,aquestes afirmacions son de denuncia de jutjat la resta es fer safreig i tots sabem que de safareig polític , no gracies

  1. Josep, gràcies pel teu comentari.

   No intento fer campanya per cap partit. No represento ningú, només a mi personalment. Estic cansat que ens prenguin el pèl oferint l’oro i el moro per després tot continuar igual.

   Fins la propera

 3. El sistema Paypal només funciona si prèviament disposes d’un compte de banc tradicional.

  Per tant a l’hora d’obrir el compte a la teva entitat bancària t’has d’haver identificat amb el teu DNI o passaport i per tant no hi ha cap dubte de qui ets si es fa una donació mitjançant Paypal.

  Si us plau, una mica que seny abans de dir segons quines coses.

 4. Quan dos es barallen sempre hi ha un tercer que se n’aprofita. Xavi, recordar la història és un bon consell, desprès es comprenen moltes coses de les que ens han passat.Josep, tens raó: tot això que s’inventen per atacar “als amics independentistes” és una vergonya. Per què ho fan? Serà que no són amics? Serà que tenim l’enemic al propi llit? Ai mare meva!

  1. Només intento obrir els ulls i no menjar de la mà de l’amo. Intento veure les coses des d’altres punts de vista, encara que a vegades pugui no agradar o equivocar-me

   Gràcies pel comentari Matilde

 5. A veure,

  L’article posa de relleu dues coses. D’una banda, la contradicció què hi ha entre una organització política (associació en vies de convertir-se en partit polític si és que no ho ha fet ja) què proclama com a pilar fonamental la transparència, l’honestedat, la lluita contra la corrupció, contra el finançament il·legal, contra els donatius anònims (només cal anar a google per veure les moltes declaracions de Carretero contra els donatius anònims) d’una banda, i de l’altra, incentivar i demanar donatius a tothom qui els vulgui efectuar, sense ni tant sols demanar el nom (no diguem ja sense discriminar si es tracta d’un donatiu d’un particular, d’una empresa, d’una empresa amb contractes amb l’administració pública, d’una fundació…), ni cap altra referència, més enllà de l’aportació econòmica.

  Això és un primer blo què podriem qualificar d’hipocresia política.

  I en segon lloc, amb la llei de finançament dels partits polítics en ma (per cert, què es va començar a treballar al 2004 amb aportacions del mateix Carretero quan era Conseller), aprovada al 2006, això és un delicte, greu a més, de finançament il·legal dels partits polítics (siguin diners destinats o no a campanya).

  La llei electoral, el post ho diu, és meridianament clara, prohibint els donatius anònims, i exigint què les aportacions, vagin sempre acompanyades d’un NIF (o CIF si es tracta d’una empresa). Per no dir què es prohibeix a empreses amb contractes a l’administració fer-hi aportacions!

  Doncs Reagrupament (com fa per cert, algun altre partit), no només permet que empreses que tinguin contractes o vinculacions amb Administracions li facin donatius, no només no distingeix entre donatius de particulars i empreses, sinó que ni tant sols demana orígen, ni nom, ni país…

  Incitant així el finançament il·legal de la formació política.

  Aquest segon bloc superaria la categoria d’hipocresia política del primer bloc.

 6. Em sembla que no acabes d’encertar massa el tir.
  Penso que fas un anàlisis bo, jugues bés amb les idees, però parteixes d’algunes idees una mica agafades amb pinces o molt subjectives i interessades.

  Primer de tot negaria que la corrupció sigui un motiu d’abstenció. Precisament, quan es fa corrupció es fa per garantir bons resultats i així garantir l’éxit. És com fer trampes, es fan per guanyar. Per tant, quan tenim bona premsa d’algú o bé algú té suport d’importants sectors aquest guanya, però a costa de tenir-ho molt ben lligat.
  Acás CiU baixarà vots? Ans al contrari. I el PP? O el PSOE als llocs on ha fet corrupció que són els seus feus? Precisament, els que fan corrupció guanyen a les enquestes…

  Al meu parer l’abstenció és producte del poc canvi real que representa votar, docns votis el que votis, el sistema i model social es perpetua gràcies al mecanisme de dependència econòmica i de poder concentrat en certes mans.

  Per altra banda, no afecta tots els partits, sinó aquells que toquen poder i juguen a l’estabilitat. O pel cas hi ha corrupció en partits com IC-V, ERC, IU, CUP… O fins i tot Batasuna? Podem creure que si hi hagués un cas de corrupció a Batasuna s’haurien encarregat d’esbombar-ho, no com els altres… xD

  La llei de finançaments de partits és precisament una eina que en aquest sentit funciona. Precisament, que algú es pugui queixar de no fer pública aquesta informació per evitar les donacions anònimes és per aquesta llei. Abans hi havia partits que no acceptaven les donacions anónimes, i que ara han impulsat fins i tot el Tribunal Anticorrupció i altres eines.

  En el cas de reagrupament, no estem parlant d’un partit, sinó d’una associació. De totes maneres, Reagrupament no ha estat mai un partit i les donacions anónimes no estan acceptades pel que tinc entés.
  Si alguna entitat té una guardiola en un acte i algú hi posa diners, no són això donacions anònimes? Estemparlant de grans quantitats que no es fan per internat i que volen passar desapercebudes, no registrades.

  A més, el sistema de pagament per internat és fa a través d’un número de compte registrat amb remitant i per tant quedes identificat.

  En qualsevol cas, penso que l’independentisme té altres problemàtiques molt més importants i profundes que la corrupció. Reagrupament tindrà els seus defectes, però aquest no és el cas, mentre que del sistema espanyol sí, i si ens omplim la boca de democràcia i transparència, el que no haruíem de fer es votar partits disposats a sostenir el sistema…

  Salut!

  1. Gràcies Cristian pel teu comentari. De totes maneres, Joan Carretero va registrar a Reagrupament Independentista com a partit polític. Per tant, sí que ho havia estat

   Deixo alguns links que poden interessar

   http://www.racocatala.cat/forums/fil/126944/donat-dalta-registre-partits-politics-reagrupament-independentista-ri.cat

   http://vella.reagrupament.cat/content/view/1630/11/

   http://www.directe.cat/article/reagrupament-ja-consta-com-a-partit-politic-des-del-26-de-juny

 7. Noi! En resum,

  Si tant vols l´Estat Català, dediquem-nos tots a convèncer a aquells ciutadans de Catalunya que encara no veuen clar que l´única opció que tenim els ciutadans de Catalunya és tenir un Estat que no ens robi els calers, que inverteixi en el nostre territori i ens respecti com a Poble.

  No facis la feina als españols.. que ja ens posen prous traves.

  Per cert, t´han donat moltes dades pq la teva reflexió sobre Reagrupament, és TOTALMENT FALÇA.

  Reflexiona company, hi ha molta feina a fer i no tenim temps per perdre.

  Cordialment,

 8. I vosaltres us dieu partit democràtic? Doncs anem arreglats. Tenir un estat lliure en què els catalans que diuen el que pensen i que fa mal a més d’un se’ls diu de tot…

  No intento defensar a ningú perquè ell sol ja ho sap fer, però en comptes d’intentar enfonsar totes les persones que no us agrada el que escriuen o diuen, primer coneixeu-la.

  La meva àvia sempre deia: “qui bé et vol et farà plorar i qui et vol mal et farà riure”.

  Primer informeu-vos i no diueu coses sense sentit. El Dani no estarà mai a SCI i té les idees molot clares, treballant des de la base per trobar la veritable essència del catalanisme i de l’independentisme.

  Si cou mala sort

  Endavant, Dani

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s