Actitud 2.0 per empreses 2.0

No hi ha cap mena de dubte. Estem immersos en el món de la glocalització i en l’era de la comunicació transversal. A dia d’avui els ciutadans s’estan acostumant a comunicar, a informar, a parlar entre iguals.

Fa només 5 anys rebíem els missatges de manera únicament unidireccional i ara els usuaris passen de ser consumidors a prosumidors.

Les empreses, a causa de l’espectacular i exponencial increment d’usuaris a les eines socials, han volgut entrar de manera directa dins d’aquestes xarxes. De totes maneres, és en aquest moment, en què la immediatesa que preval en la nostra societat cada vegada més accelarada, ha de passar a segon pla per donar el protagonisme a la reflexió i a l’estratègia. És d’extrema conveniència elaborar un pla estratègic que ens permeti navegar de manera segura dins de la comunicació social que fem des de la nostra empresa.

Personal contractat en la nostra empresa o consultora externa?

Aquesta és la primera pregunta que ens hem de fer per tal de començar a treballar en el projecte. Contractar personal dins de la nostra empresa ens permetrà tenir dades i informació prinilegiada ben a prop nostre, sense tenir la necessitat d’extreure-la fora de l’empresa.

Per altra banda, una consultora externa, ens pot donar un servei integral fora de l’àmbit de la comunicació social. Ens poden preparar el nostre web, ens poden posicionar la nostra pàgina i, a més, poden treballar conjuntament l’estratègia per donar un servei complet i 360º.

Depenent de les nostres necessitats haurem d’escollir una opció o una altra.

No obstant, escollim l’opció que escollim és molt rellevant assegurar-nos aquests punts bàsics:

 • Educar els nostres treballadors en la filosofia 2.0
 • Totes les capes jeràrquiques de l’empresa han de creure plenament amb la comunicació social
 • Canvi de l’empresa tancada i atemorida per una empresa oberta, transparent i amb ganes de col·laborar i de fer-se partícip del diàleg
 • No tenir por als comentaris negatius. Encarar-los de la manera més positiva possible
 • L’empresa entra en una xarxa personal. El diàleg és entre persones i ella s’ha d’adequar al llenguatge i al mitjà on es troba
 • Les xarxes socials són una eina i no el missatge

Abans d’entrar precipidament a una xarxa social cal que tinguem clar els punts anteriors. La comunicació amb els consumidors i futurs consumidors del nostre producte volen respostes ràpides i això necessita d’un canvi de mentalitat en les empreses que es posen a parlar de tu a tu amb els usuaris.


3 thoughts on “Actitud 2.0 per empreses 2.0

 1. Dani, tot són avantatges per una empresa, el fet de gaudir de presència a les xarxes socials/professionals?
  No hi ha inconvenients? No poses al descobert (segons com) la planificació estratègica de la teva empresa? La competència no descobreix coses de tu, que poden fer-la més competitiva i fins i tot avançar-te en cas que la tinguis per darrera?
  Està molt clar que té moltes avantatges… però els inconvenients no suposen un risc massa alt?
  Valoro molt la teva opinió. Que me’n dius?
  Moltes gràcies

  1. Eloi, la competencia sempre s’ha entès com quelcom negatiu però l’hem de veure com realment considero que és: positiva! sinó hi ha competència no hi ha la voluntat de millorar i superar el teu competidor. Per tant si la comunicació 2.0. promou la competència, potser millora la competitivitat de les empreses i és un altre punt a favor d’aquesta comunicació en expansió.

   1. Les empreses han d’estar sens dubte a les xarxes socials. S’han de comunicar amb els seus consumidors de manera directa, transparent i sincera.

    Això, Eloi, no vol dir que les empreses que són la nostra competència tinguin informació privilegiada nostra. A les xarxes socials per definició, els usuaris mostren la seva veritable cara (està clar que poden haver-hi comptes falsos), però els usuaris ens demanen informació que els pugui servir pel seu dia a dia.

    L’objectiu ha de ser sempre el d’apropar-nos als clients per dotar-los d’una finestra oberta les 24 hores del dia perquè ens puguin preguntar qualsevol fet que creguin convenient.

    Aquesta relació que aconseguim gràcies a les xarxes socials enfortirà la relació amb el nostre client o possible client, generant un efecte d’empatia vers la nostra empresa.

    Per altra banda, Meritxell, la comunicació social té l’objectiu de generar conversa amb els nostres públics i de jugar les nostres cartes dins del nostre entorn. Ja sigui dins de la nostra pàgina de Facebook, dins del nostre compte de Twitter, del nostre grup de Flickr o del nostre canal de Youtube. L’important és ser transparent i no enganyar el nostre client. Com en la vida offline, s’enganxa abans un mentider que a un coix, per tant, no juguem aquesta arma que podem sortir molt escaldats 😉

    Gràcies pels vostres comentaris i fins la propera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s