Spot.us periodisme sense ànim de lucre

Els mitjans de comunicació tradicionals tenen les hores comptades? El nou paradigma d’Internet ha canviat la forma d’informar-se dels ciutadans? I els periodistes: podran guanyar-se la vida com fins ara? Aquestes preguntes estan a l’ordre del dia i sembla que als EUA estan trobant vies per poder respondre a aquests canvis.

Tenint una conversa amb David Domingo, ha sortit el tema del periodisme sense ànim de lucre. Aquesta nova modalitat sembla ser l’última moda que s’està implantant als EUA. Un nou portal web, Spot.us, n’és una mostra.

Com funciona?

Els periodistes professionals venen la seva idea a un possible públic que li vulgui comprar. El professional de la comunicació justifica el reportatge, amb què farà, qui entrevistarà, què necessita, etc. Finalment posarà sobre de la taula un preu orientatiu. Gràcies a les donacions dels usuaris anònims o no, es podrà dur a terme aquesta peça informativa.

Posteriorment, aquesta peça es podrà vendre a diaris locals o a grans mitjans de comunicació, com ara el NY Times.

Aquesta pràctica s’està estenent als EUA, i sembla que serà una via viable per tal de salvar el periodisme de qualitat i compromès amb la societat.

Ara bé, aquest tipus de pràctica es podria dur a terme en la nostra societat? Els europeus, i molt menys els catalans i espanyols no tenim el costum de subvencionar de la nostra butxaca allò que ens agrada o que creiem que cal donar-hi una oportunitat.

Per altra banda, la societat nordamericana està marcada pel protestantisme. Aquest fet podria fer entendre aquest “gust” per la charity.

Actualment, ja hi ha accions que van encaminades cap a aquesta direcció. La setmana passada, en el reportatge del 30 minuts, es va realitzar una peça que portava per títol: Zona de Descàrregues. És delicte baixar cançons d’Internet? Alguns, en comptes de protestar intenten trobar solucions als problemes i han creat el web, Apadrina un Artista, que pretén que tots aquells que creguin en un projecte d’un grup musical puguin fer les seves donacions a partir de 7€.

Estem viatjant cap al cooperativisme?

De moment això només són petites respostes per intentar trobar solucions a “problemes” que cada dia estan més presents entre nosaltres. Ja sigui la pirateria o el canvi de paradigma en el món de la comunicació els canvis són presents i ens hem d’adaptar de la millor manera possible.

Us deixo un vídeo de Dan Gillmor en què parla d’educació i periodisme.


One thought on “Spot.us periodisme sense ànim de lucre

  1. Amb el que aquí triomfen els diaris gratuïts!!! No crec que això ara mateix agradés gaire aquí. Potser la gent preferiria estar desinformada, mira el que et dic. Tot arribarà!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s