“Els consultors 2.0 som Celestinas digitals”

Francesc Grau, Consultor 2.0 i primer espanyol en presenciar una conferència de twittaires a la NASA

Francesc Grau. Vaig néixer a Banyoles però ara visc a Girona i treballo a Barcelona. Tinc 33 anys. Crec en la democràcia però els que la practiquen no em fan el pes. Sóc cristià però no crec en la pràctica ortodoxa que recomana l’església. Les tecnologies digitals provocaran un ressorgiment de les Relacions Públiques tradicionals. Les xarxes socials han canviat la concepció històrica de la comunicació

Ets l’únic català/espanyol que vas assistir a la primera reunió de twittaires a la NASA

Sí. Va ser el 22 de juliol d’aquest any passat. L’experiència va ser única i la repetiria les vegades que fes falta.

Com va anar?

Vaig veure una pàgina web que parlava sobre la possibilitat d’assistir a aquest esdeveniment únic en el món. No m’ho vaig pensar dues vegades. El vaig omplir i vaig tenir la sort de cara. Era un dels 190 twittaires que vam assistir-hi. Brutal.

190 en tot el món?

Així és. Sóc tot un privilegiat. Pensar que estava envoltat de japonesos, americans, iranís d’arreu del món… la veritat és que no m’esperava que pogués tenir la possibilitat d’estar sentat en un Auditori de Washington parlant amb 7 astronautes. Tot va anar rodat. Les preguntes dels que hi vam assistir no van estar validades anteriorment i vam preguntar el que vam voler. Tot va ser un èxit. Senzill i sense massa xou.

Quina paradoxa. Els EUA, sense xou

Estan tant acostumats a fer-ho que quan s’ho proposen poden preparar qualsevol acte amb una senzillesa i amb una facilitat tant grans que ens en faríem creus. Els europeus ho fem al revés. Quan volem preparar un xou som tant incapaços de fer-ho sense nervis que al final sempre hi ha alguna cosa que ens surti malament.

Van rebre moltes sol·licituds

No van publicar aquestes xifres. Els números de totes maneres podem comprovar ara que eren molt destacables. Ja s’han fet 2 trobades més i han estat un èxit.

Així que em deies que els astronautes estan plenament ficats a les xarxes socials…

Molt més del que ens pensem. En el moment en què vaig assistir a Washington només hi havia un astronauta que tenia Twitter. Actualment, els 7 que van estar allà presents també en tenen, entre ells una dona. Expliquen la seva realitat. El seu univers propi quan estan sobrevolant el planeta Terra. Pengen fotografies del seu viatge a Flickr, pengen vídeos a Youtube… la veritat és que és un luxe veure el que fan.

Tenen èxit?

Només et diré que a Twitter, @Astro_mike, el primer dels astronautes amb Twitter té ara més d’un milió de seguidors. Una exageració.

Ha acabat la publicitat tal com la coneixem ara?

No penso que s’hagi acabat. Possiblement els publicitaris hauran de tornar als inicis de la publicitat per ser atractius. La creativitat és molt important i ho serà més en els propers anys.

I quin paper jugaran les xarxes socials en aquest àmbit?

Tot. Les xarxes socials ara mateix són una moda. La moda passarà però les xarxes socials es quedaran.

I les empreses que no hi siguin? És obligatori estar a les xarxes socials?

No és obligatori estar a les xarxes socials. Les empreses han de tenir molt clar si volen o no volen estar-hi. És una decisió que s’ha de prendre després de pensar-hi llargament. Ara bé, quan hi entrem hi hem de ser activament.

Però cada vegada hi ha més gent a les xarxes socials

Sí, i per aquí es pot crear una escletxa per on poden entrar les empreses. Però que no es pensin que podran vendre els seus producte de la mateixa manera que ho estan fent ara.

¿?

Els consumidors amb les xarxes socials i la comunicació 2.0 tenen veu i vot. La comunicació 2.0 és col·laborativa. Et creus el que et diu el teu “amic” del Facebook o del Twitter. Però et costa de creure un missatge que t’enviï una empresa. Cal potenciar el branding. Hem de ser una empresa amigable, que s’apropi al consumidor d’una manera més suau de tal com es feia fins ara. La comunicació ha canviat i les empreses veuen la necessitat de contractar algú perquè els assessori.

Hi haurà una lluita a les xarxes socials entre les marques?

Sí, però a mi m’agradaria que no fos una lluita. Sinó que les empreses expliquin les seves marques tal com volen ser vistes. No dic com són però sí com volen que les vegin.

Darrerament ha estat molt qüestionada la seva privacitat

La privacitat és un tema molt complex i molt senzill a l’hora. A la xarxa podem controlar un 80% de la nostra vida privada. L’altre 20% queda en mans del que diguin de nosaltres. Els amos majoritaris de la nostra vida privada som nosaltres. Som nosaltres els que ens posem els límits.

Però les xarxes socials tenen un poder enorme. Són el nou Gran Hermano

En absolut. A les xarxes socials tu parles i ells et senten. Jo ho veig completament al contrari. Som nosaltres els que posem els límits és així de senzill.

Sí però el 20%…

És l’única part que no podem controlar però quedar clar que si nosaltres fem una bona feina de Relacions Públiques, els nostres seguidors tindran una bona imatge de nosaltres. Abans parlàvem d’empreses. Elles es creen una imatge, una filosofia. Però nosaltres també.

Encara hi ha l’escletxa digital?

En efecte. És un tema complex però s’ha viscut també en els mitjans tradicionals. Ningú no recorda quan els pares anaven a veure la televisió a casa del veí? No fa pas tants anys. Més que un problema tecnològic és un inconvenient d’aprenentatge de l’eina. La ràdio i la tele s’entenien, Internet i la comunicació 2.0 és més difícil.

Falta pedagogia

Es podria dir així. Has d’entendre com funcionen els cercadors, com funcionen les xarxes socials… des d’aquest punt de vista Internet no és un mitjà tant amigable com els anteriors mitjans. D’aquí pocs anys ja s’hauran interioritzat els diversos llenguatges.

Ara no està pas avorrit

Cert. El potencial de les xarxes socials està despertant i sembla que no té aturador. Cada vegada hi ha més empreses que volen donar el salt. Falta molt per recórrer, tot i això.

Una cursa inestable

Gens ni mica. El nostre sector no és gens inestable. Aquests moviments socials requereixen consultors 2.0, gent entesa que pugui ajudar a les empreses, tant públiques com privades, a estar a la xarxa.

Els gurús existeixen?

En cap cas. Hi ha gent molt bona i molt visible que s’hi podia considerar. Però un expert ho és quan no pot fer més errades en una matèria. Amb tant de poc recorregut és molt difícil que algú tingui aquest honor.

Si busques gurú al Twitter

Sí apareixen uns 5.000 resultats. Queda clar que la paraula està molt prostituïda.

Una persona com vostè

O com qualsevol d’altre consultor. L’important és que sigui algú que busqui la col·laboració i que tingui l’objectiu de sumar. La societat està canviant. Un canvi trepidant que viurem tots plegats.


2 thoughts on ““Els consultors 2.0 som Celestinas digitals”

  1. Molt bona entrevista Dani i que gran que en Francesc.

    El tema de la privacitat (LOPD) es un tema molt impotant el qual crea molts debats. L’últim el vaig veure a Tv3 al programa Intimitats, començaba parlant de les cameres de seguretat i els scaners dels aeroports i tractaren el tema de Medis Socials. La llei de privacitat s’actualitza per les noves tecnologies, de tota manera queden moltes coses sense protegir. Avuí dia els Medis Socials son a tot els llocs.

    Salutacions a tots dos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s