L’inici de l’open government real?

El Departament d’Educació, el dia 11 de gener, va obrir un nou Twitter. Aquest nou compte pretén obrir una nova finestra de comunicació cap a la comunitat educativa en concret i cap a tota la ciutadania en general.

El Conseller Maragall ho va deixar ben clar en la trobada que va fer amb blocaires i twittaires relacionats amb la comunicació política o la docència. “Està clar que no és gens fàcil i hi ha diversos perills obrir aquestes vies, però volem arriscar-nos i jugar”. Una declaració d’intencions que deixa clar que el Departament creu que es poden millorar les coses i, sobretot, la manera com es comunica la seva política.

Educació és l’empresa més gran de tot Catalunya i l’escletxa digital no posa les coses gens fàcil per fer arribar el missatge a tots els docents, directius, pares i mares, sindicats, etc. Hi ha encara una baixa predisposició dels mestres a creure en les eines 2.0 com a eina pedagògica i, per tant, aquesta comunicació no serà pas fàcil dur-la a terme.

Ara bé, el que ha quedat palès és que el Departament i el seu Conseller volen canviar una dinàmica negativa que ha estat present durant moltes legislatures i que ara gràcies a la tecnologia (o si voleu noves tecnologies) hauria de ser més fàcil.

Amb tot, quins problemes podrem trobar?

– El govern creurà fins el final amb l’eina i la farà servir amb tot el seu potencial? Es creurà amb l’open government, amb la participació ciutadanas, amb la col·laboració, amb la voluntat clara de servei públic?

Ara per ara són incògnites que no podem respondre, però també és veritat i no volem desmeréixer a ningú que el Departament d’Educació ha tingut una voluntat innegable i totalment lloable de fer un canvi.

– Diem-ho a la inversa. Els mestres creuran en les eines, les utilitzaran? Els mestres de les noves fornades estan preparats per la vida 2.0?

El Twitter és una eina valiosíssima per intercanviar informació, idees, coneixements, preguntes, inquietuds…

El Departament ha fet el primer pas, indiscutiblement positiu, i ara cal que els mestres i tota la comunitat estigui a l’alçada.

Caminant junts en la mateixa direcció és la clau per arribar a punts en comú que afavoreixin l’educació dels nostres fills, dels nostres néts i de la nostra societat.

Com es va comentar ahir en la trobada, tots portem la mateixa samarreta i això ha de quedar clar des del començament. I si em permeteu acabaré parafrasejant a Xavier Vidal, responsable de comunicació del Departament, parafrasejant a JF Kennedy no et preguntis què pot fer el teu país per tu, pregunta’t que pots fer tu pel teu país.

Bloc Educació

Canal Youtube

Twitter


2 thoughts on “L’inici de l’open government real?

  1. Dani,
    opengovernement és un dels reptes clau en el desenvolupament de la societat del segle XXI; estic d’acord amb tu és un petit pas que ha de possibilitar més i millor educació..
    gràcies per tot Dani

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s