Quin traspàs s’ha produït?

“Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí”. Aquesta mítica frase de Josep Tarradellas torna a estar de moda, si més no, la idea que en sorgeix. L’estatut de Catalunya, aprovat fa tres anys i pendent encara de la sentència del Tribunal Constitucional, obria les portes a un traspàs de les Rodalies a la Generalitat. 

Les infraestructures són un element bàsic en l’autogovern de qualsevol país i Catalunya ho coneix prou bé. L’aeroport del Prat, per exemple, està perdent any rere any a milers de passatgers. El sector econòmic està reclamant i cada vegada amb més intensitat que la Generalitat pugui gestionar El Prat. Anar a segons quines destinacions sense tenir la necessitat de fer infinites escales pel planeta és un gran alleujament pels usuaris, mentre que també seria un benefici per a molts empresaris catalans a l’hora de crear llocs de treball. Es podria dotar el país de vies directes que ens unissin amb diversos pols econòmics que oferirien noves i millors solucions arreu de Catalunya. Ara per ara, AENA encara controla El Prat i els passos per descentralitzar el control dels aeroports queda encara lluny. Pel que fa a Renfe Rodalia semblava que per fi havia arribat una solució. El tant esperat traspàs de Rodalia a la Generalitat no ha arribat amb les condicions que eren convenients i que es desitjaven.

La Generalitat, en aplicació de l’Estatut, gestionarà el servei, decidirà les freqüències de pas, les tarifes i els horaris, marcarà els nivells objectius de qualitat i inspeccionarà el servei.
 
 

Les competències que es traspassen són les que estableix l’article 169 de l’Estatut d’Autonomia en relació als serveis ferroviaris de Rodalies (gestió, regulació, planificació, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats i la potestat tarifària sobre el servei que actualment dóna RENFE-Operadora).  
 

L’acord, però, estableix que el traspàs de Rodalies es fa sens perjudici de les actuacions que es desenvolupin per al traspàs de la resta de serveis ferroviaris de competència de la Generalitat.
 
Aquestes són les mesures per fer que el servei de Renfe Rodalia millori? Canviar els horaris, modificar les tarifes o les freqüències de pas?
Podran decidir sobre els trens o sobre les vies? Podran decidir sobre les estacions?
Una de les qüestions més importants, estratègicament parlant, del país no pot ser que quedi en mans de certs sectors que no volen la millora dels serveis. No poden quedar en mans de partidismes i tacticismes sorgits de diferents partits polítics. Ara és el moment de sortir de la crisi i no només parlo de l’econòmica. No pot ser que intentem aprofitar qualsevol ocasió per fer veure que tot ha sortit com havia de ser.
Traspassem d’una vegada per totes la manca de consens. Aquest sí que seria el millor traspàs perquè el que és rodalies… em sembla que ara per ara no té remei.

El conseller Joaquim Nadal a RAC1 (àudio)


4 thoughts on “Quin traspàs s’ha produït?

  1. Penso que se li ha de donar una oportunitat al Senyor Nadal i als seus sequaços. Si van a poc a poc canviant les coses, jo em donaré per satisfet. Això si, s’ha de veure des de ben al principi, les ganes i la voluntat de canviar la dinàmica duta a terme fins ara, Si es així, podem anar bé. Si no es així… tot continuarà igual per desgràcia de milers d’usuaris que cada dia, com un servidor, utilitzem el tren com a mitjà de transport públic per anar a treballar.
    Cal donar doncs els 100 dies de confiança i de gràcia que es diu… Aleshores, en podem tornar a parlar…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s